Přejít k hlavnímu obsahu
Potraviny snižující vysoký krevní tlak

Potraviny, které vám pomohou snížit vysoký tlak

Zařaďte do svého jídelníčku

Česnek

Při léčbě vysokého tlaku se používal už ve starém Řecku. Pozor by si měli dát pouze lidé s citlivým žaludkem nebo žlučníkem. Pomůže, když česnek rozpůlíte a vykrojíte z něj zelený střed.

Cibule

Snižuje vysoký krevní tlak a obsah tuku v krvi, navíc rozpouští krevní sraženiny. I proto je skvělým prostředkem proti srdečnímu infarktu.

Celer

Pomáhá lidskému tělu mnoha způsoby. Jedním z nich je i blahodárné působení na krevní tlak.

Banány

Jeden banán pokryje vaši denní dávku draslíku, kterou potřebujete pro správné funkce srdce a udržení normálního tlaku. I to je ideální a rychlá svačina.

Jablka

Málo doceněné ovoce, které je u nás dostupné po celý rok. Obsahuje vitamíny, ale také důležitou jablečnou vlákninu. Berte si jablko na svačinu – už jen tím prospějete svému zdraví.

Grapefruity

Snižují tlak díky vysokému obsahu draslíku. Navíc vydrží výrazně delší skladování než jiné citrusové plody.

Okurka

Není v ní tolik vitamínů jako v jiné zelenině, zato ale hodně minerálních látek. Také okurková šťáva při pravidelném používání snižuje hypertenzi.

Červená řepa

Pomáhá nejen snížit hodnoty krevního tlaku, ale působí také jako prevence rakovinových onemocnění. Řepa samotná nebo její šťáva smíchaná s medem vám pomůže také na překyselený žaludek a pálení žáhy.

Obilné vločky

Obsahují hodně vlákniny. Čistí střeva, přispívají k rychlému spalování potravin a snižují hmotnost i tlak.

Pohanka

V pohance je látka zvaná „rutin”, která se řadí mezi bioflavonoidy. Zvyšuje pružnost cév, proto se doporučuje při vysokém tlaku i při ateroskleróze. Navíc má protirakovinné účinky. Pohanku můžete konzumovat jako přílohu nebo s mlékem jako kaši.

Včelí med

Jde o zdravější sladidlo než cukr. Navíc obsahuje mnoho minerálních látek i enzymů – například acetylcholin, který působí příznivě při hypertenzi.

Ryby

Zejména ty sladkovodní obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí příznivě na srdce a cévy a ředí krev. Pokud jste jako malí jedli rybí tuk, vlastně nejde o nic moc jiného. Vhodné jsou například lososovité ryby, pstruh, halibut, sleď, cejn či platýs.

Jogurt

Kvalitní jogurt, stejně jako kysané zelí nebo kefír, obsahuje probiotické kultury. Ty působí blahodárně na žaludek – a byla prokázána i spojitost s lepším krevním tlakem.

Kakao a čokoláda

Také čokoláda pomáhá na vysoký tlak. Kupte si ale takovou, která má vysoký obsah kakaových bobů. Volte raději hořkou než mléčnou.

Ořechy

Také v nich je draslík a hořčík, tedy látky, které regulují vysoký tlak. Nepřehánějte to však s množstvím, jsou zároveň poměrně tučné.

Luštěniny

Alespoň jednou týdně by se měly objevit v každém jídelníčku. Obsahují minerální látky, vlákninu, bílkoviny a téměř žádný tuk. Proto jezte sóju, hrách, čočku, fazole i cizrnu. Naklíčené luštěniny jsou ještě bohatší na enzymy.

Pomůže vám, když omezíte

Sůl

Postupně ji nahrazujte bylinkami a kořením. Pokud budete ubírat pomalu, vaše chuťové buňky si na méně slanou chuť brzy zvyknou. Ideální je udržet denní přísun soli na 2–3 g (přibližně půl čajové lžičky). Nezapomeňte, že až 70 % denního příjmu soli pochází z průmyslově vyrobených potravin. Vyhýbejte se salámům, paštikám, slaným sušenkám, instantním polévkám nebo konzervám.

Tuky

Jejich omezení vám pomůže snížit nadváhu a váš tlak klesne zcela přirozeně. Především zkuste nahradit živočišné tuky, jako je máslo, sádlo, slanina, škvarky nebo bůček, za tuky rostlinné – za slunečnicový, olivový, sójový a rybí olej.

Káva

Nebojte se, jeden šálek denně riziko vysokého tlaku nezvýší. Pokud kávu milujete, pijte překapávanou. Papírový filtr totiž umí zachytit tukové látky, které káva obsahuje.

Alkohol

I u alkoholu záleží na množství. Jedna sklenka kvalitního červeného vína nebo jedno pivo vám neublíží.

Černý čaj

Stejně jako v kávě, i v černém čaji je kofein, který zvyšuje krevní tlak. Omezte proto černý čaj na maximálně jeden šálek denně. Pokud jste milovníci čaje, naučte se pít kvalitní zelený nebo bílý čaj. Tyto druhy čaje obsahují méně kofeinu a obsahují také zdraví prospěšné látky.