Česnek
Při léčbě vysokého tlaku se používal už ve starém Řecku. Pozor by si měli dát pouze lidé s citlivým žaludkem nebo žlučníkem. Pomůže, když česnek rozpůlíte a vykrojíte z něj zelený střed.
Cibule
Snižuje vysoký krevní tlak a obsah tuku v krvi, navíc rozpouští krevní sraženiny. I proto je skvělým prostředkem proti srdečnímu infarktu.
Celer
Pomáhá lidskému tělu mnoha způsoby. Jedním z nich je i blahodárné působení na krevní tlak.
Banány
Jeden banán pokryje vaši denní dávku draslíku, kterou potřebujete pro správné funkce srdce a udržení normálního tlaku. I to je ideální a rychlá svačina.
Jablka
Málo doceněné ovoce, které je u nás dostupné po celý rok. Obsahuje vitamíny, ale také důležitou jablečnou vlákninu. Berte si jablko na svačinu – už jen tím prospějete svému zdraví.
Grapefruity
Snižují tlak díky vysokému obsahu draslíku. Navíc vydrží výrazně delší skladování než jiné citrusové plody.
Okurka
Není v ní tolik vitamínů jako v jiné zelenině, zato ale hodně minerálních látek. Také okurková šťáva při pravidelném používání snižuje hypertenzi.
Červená řepa
Pomáhá nejen snížit hodnoty krevního tlaku, ale působí také jako prevence rakovinových onemocnění. Řepa samotná nebo její šťáva smíchaná s medem vám pomůže také na překyselený žaludek a pálení žáhy.
Obilné vločky
Obsahují hodně vlákniny. Čistí střeva, přispívají k rychlému spalování potravin a snižují hmotnost i tlak.
Pohanka
V pohance je látka zvaná „rutin”, která se řadí mezi bioflavonoidy. Zvyšuje pružnost cév, proto se doporučuje při vysokém tlaku i při ateroskleróze. Navíc má protirakovinné účinky. Pohanku můžete konzumovat jako přílohu nebo s mlékem jako kaši.
Včelí med
Jde o zdravější sladidlo než cukr. Navíc obsahuje mnoho minerálních látek i enzymů – například acetylcholin, který působí příznivě při hypertenzi.
Ryby
Zejména ty sladkovodní obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí příznivě na srdce a cévy a ředí krev. Pokud jste jako malí jedli rybí tuk, vlastně nejde o nic moc jiného. Vhodné jsou například lososovité ryby, pstruh, halibut, sleď, cejn či platýs.
Jogurt
Kvalitní jogurt, stejně jako kysané zelí nebo kefír, obsahuje probiotické kultury. Ty působí blahodárně na žaludek – a byla prokázána i spojitost s lepším krevním tlakem.
Kakao a čokoláda
Také čokoláda pomáhá na vysoký tlak. Kupte si ale takovou, která má vysoký obsah kakaových bobů. Volte raději hořkou než mléčnou.
Ořechy
Také v nich je draslík a hořčík, tedy látky, které regulují vysoký tlak. Nepřehánějte to však s množstvím, jsou zároveň poměrně tučné.
Luštěniny
Alespoň jednou týdně by se měly objevit v každém jídelníčku. Obsahují minerální látky, vlákninu, bílkoviny a téměř žádný tuk. Proto jezte sóju, hrách, čočku, fazole i cizrnu. Naklíčené luštěniny jsou ještě bohatší na enzymy.